Programma

Onthaal 9u30 – 10u15

Blij jullie weer te mogen ontmoeten! Zin in een warme koffie of thee?

Breng je kinderen die niet deelnemen aan het plenaire deel en/of de workshops naar de kinderanimatie. Ze worden met open armen ontvangen door de studenten van de AP Hogeschool die een heleboel activiteiten op maat in petto hebben!

(Bijna) alles over de kinderanimatie

Tijdens de inclusiedag gaan we in gesprek met Dhr. Johan Danen (Vlaams parlementslid Groen), Mevr. Jitse Van Meerhaeghe (ervaringsdeskundige), Mevr. Kim Van Mele (ouder en ervaringsdeskundige), Mevr. Sara Martens (Adjunct directeur LSC Inkluus), Mvr. Patricia Heirman (Vrij CLB De Wissel), Dhr. Matthias Van Raemdonck (Steunpunt voor Inclusie) en Dr. Annet De Vroey (Onderzoeker Inclusive Society UCLL)

 

Plenair 10u15 – 11u45

Welkomstwoord door Ouders voor Inclusie

Marlies Van Sweevelt en Nele D’hont
Ouders voor Inclusie

 

Welkomstwoord door AP Hogeschool

Mevr. Pascale De Groote
Directeur AP Hogeschool

 

Toespraak Dhr. Karim Bachar

Antwerps schepen van gelijke kansen, inburgering en samenlevingsopbouw
Vooruit

 

Van M-decreet naar leersteundecreet: een reflectie

Een dik half jaar na de start van het Decreet Leersteun blikt Beno Schraepen terug. Maakt het nieuwe decreet een verschil in de samenwerking met ouders? Welke mogelijkheden biedt het? En vooral, wat is de impact op de inclusietrajecten van onze kinderen en op onze eigen positie als ouders? We krijgen zowel input als een interessant debat met ouders en betrokkenen.

Beno Schraepen
Docent AP Hogeschool
Auteur van ‘Excluses, Wat uitsluiting doet met mensen’


Lunch 11u45 – 13u30

We voorzien een breed aanbod met ook vegetarische opties. Heb je specifieke dieetwensen? Geef dit zeker aan bij je inschrijving!


Workshopreeks I 13u30 – 14u30

Mijn jonge kind in beeld

Hoe breng je je peuter of kleuter zo breed mogelijk in beeld? Met al zijn/haar talenten, mogelijkheden en noden? Een ouder toont ons hoe zij dit aanpakken en welke eerste stappen zij zetten naar inclusief onderwijs.

 

Binnen de lijntjes creatief kleuren – Volzet

Een ouder vertelt hoe je een inclusietraject in het secundair onderwijs flexibel vorm geeft, ook wanneer je kind het gemeenschappelijke curriculum volgt en dus geen aangepaste leerdoelen heeft. Je wordt ook meegenomen in hoe deze flexibiliteit in de vrije tijd meer mogelijkheden geeft.

 

Redelijke aanpassingen geven mogelijkheden – Volzet

Redelijke aanpassingen openen een wereld van mogelijkheden, waar we jullie graag in meenemen. Hoe kan je aanpassingen praktisch mogelijk maken in de klas? Wat kan er binnen een gemeenschappelijk curriculum? We gaan concreet aan de slag, met veel voorbeelden uit de praktijk!

 

Inclusietrajecten uit de schaduw

Voor sommige ouders is een inclusietraject extra uitdagend, omdat ze ook op andere levensdomeinen drempels ervaren. Met dank aan De Warmste Week brachten we hun verhalen in beeld. Kom ontdekken hoe deze ouders telkens weer de inclusieve mogelijkheden blijven zoeken en vinden.

 

Jongerenworkshop – Relaties en seksualiteit

We gaan aan de slag met de vragen en noden die leven rond relaties en seksualiteit, zowel bij jongeren als bij hun ouders. Dialoog en uitwisseling staan centraal, zowel tussen de jongeren onderling als tussen jongeren en hun ouders.


Pauze 14u30 – 15u00

Neem een drankje, ontmoet elkaar, ga sluisteren in de standjes of pik een boek op in onze boekenstand.


Workshopreeks II 15u00 – 16u00

Redelijke aanpassingen geven mogelijkheden – Volzet

Wegens populariteit wordt deze workshop twee keer gegeven. Redelijke aanpassingen openen een wereld van mogelijkheden, waar we jullie graag in meenemen. Hoe kan je aanpassingen praktisch mogelijk maken in de klas? Wat kan er binnen een gemeenschappelijk curriculum? We gaan concreet aan de slag, met veel voorbeelden uit de praktijk!

 

Ons traject vol mogelijkheden – Volzet

Het lager onderwijs biedt heel wat kansen om te vertrekken vanuit mogelijkheden. Een ouder laat zien hoe zij dit deden en hoe zij deze manier van werken ook doorgetrokken hebben in de vrije tijd van hun kind. Er wordt ook ruimte gemaakt voor uitwisseling, om elkaar te inspireren en enthousiasme te delen.

 

Inclusief volwassenenonderwijs

In het volwassenenonderwijs leer je bij, kan je een diploma halen, vind je verbinding, kortom, het volwassenenonderwijs biedt tal van mogelijkheden. We delen ervaringen van inclusieve cursisten en geven je alle informatie die je nodig hebt om zelf de sprong te wagen.

 

De kracht van ouderverhalen

Vorig jaar hebben we verhalen van ouders opgenomen in een prachtige podcastreeks. Deze werden meegenomen tijdens ontmoetingen, evenementen… Ouders vertellen over hun inclusieve schooltraject, maar ook over de vrije tijd van hun kind, hun dromen en alles wat op hun pad komt. Kom één jaar later de vele mogelijkheden van deze podcasts ontdekken.

 

Jongerenworkshop – De onmisbare stem van de jongere

Hoe kan je er als jongere voor zorgen dat jouw stem ook gehoord wordt? Dat je mee mag nadenken over redelijke aanpassingen? Dat jouw mening gehoord wordt over wat voor jou werkt en wat niet? Kom het ontdekken in deze workshop!


Receptie en napraten 16u00 – 17u30


Informatie & inschrijving

Zaterdag 23 maart 2024

Onze inclusiedag is de afsluiter van de dive-in week van de AP Hogeschool.

Inschrijving

Bestel nu je tickets! Schrijf iedere persoon die mee komt apart in via de online tool.

Bestel hier je tickets

Deelnameprijs

Volwassenen : 18 euro
Kinderen < 12 jaar: 7 euro
Professionelen: 40 euro
Help je mee tijdens de inclusiedag? Contacteer ons!
Assistenten die mee komen om hun werkgever te assisteren, betalen kindertarief.

Broodjeslunch en alle dranken inbegrepen

Praktisch

De locatie van de inclusiedag is volledig rolstoeltoegankelijk.

We streven naar maximale toegankelijkheid op onze inclusiedag. Heb je specifieke noden? Vermeld dit dan zeker bij het bestellen van je ticket of stuur een mailtje!

Vragen?

Vragen rond inschrijven, mobiliteit, ondersteuning of voeding? Contacteer:
Judith Baele: Judith@oudersvoorinclusie.be
Marlies Vansweevelt: Marlies.vansweevelt@hotmail.com

Bereikbaarheid

AP Hogeschool – Antwerpen
Campus Noord
Noorderplaats, 2
2000 Antwerpen

Met de bus, tram, metro

Knooppunt F. Rooseveltplaats op circa 1000 m

  • Keuze uit meerdere buslijnen

Halte Noorderplaats vlak voor de campus (Leien)

  • Tram 1: P+R Luchtbal – Zuid
  • Tram 24: Silsburg – Havenhuis

Halte Noorderplaats op circa 300 m (t.h.v. Van de Wervestraat)

  • Keuze uit meerdere buslijnen uit de bundels 600 & 700

Met de trein

Station Antwerpen-Centraal ligt op circa 1,5 km of 20 min te voet.

Met de auto

In de Antwerpse binnenstad is een lage-emissiezone (LEZ) van kracht. Check hier of je voertuig wel binnen mag.

Aan de rand van de stad vind je meerdere park and rides (P+R’s). Hier kan je gratis voor langere tijd parkeren en vlot overstappen op fiets, tram of bus.

Campus Noord ligt in de rode parkeerzone: parkeren op straat is beperkt en duur. De ondergrondse parkeergarage wordt opengesteld tijdens de inclusiedag, deze is gratis en rolstoelvriendelijk.