Dit was inclusiedag 2019!

Dit jaar kwamen we met zo’n 150 deelnemers samen in Gent. We begonnen met koffie en een babbel. Na een inleiding van Hanne Vandenbussche werden we ondergedompeld in de film “Inclusief” van Ellen Vermeulen. Als een vlieg keken we mee in vier verschillende klassen.

Na de broodjeslunch volgden twee reeksen workshops. Op het programma een aantal “klassiekers”: getuigenissen kleuter-, lager en secundair onderwijs. We merkten dat ouders de combinatie van informatie, inspiratie en uitwisseling blijven appreciëren. Bij elkaar vinden ouders informatie die nergens anders (gemakkelijk) te vinden is.

Dat inclusie vaak begint thuis en op school, maar daar niet stopt, dat merkten we aan de interesse voor de workshops rond sport, vrije tijd, werk. Ouders vonden elkaar in een uitwisseling over “Wat na school?” en tegelijk ook over “Wat na ons?”.  Er was de kans om het VN-verdrag beter leren kennen en kritisch te kijken naar hoe België ermee omgaat, en we werden geïntroduceerd in het project Design for Everyone (D4E1) waarin studenten aanpassingen maken op maat.

De kinderen speelden en knutselden zich in het zweet, samen met studenten van HoGent en UGent. Vanaf de middag kwam jeugdtheater Jeuk vzw  het geheel opvrolijken met improvistatietheater. Na de workshops werd bijgebabbeld tussen oude bekenden en werden nieuwe banden gesmeed.