Verliest mijn kind zijn tegemoetkomingen als hij/zij gaat werken?

Helaas, op deze vraag is er geen pasklaar antwoord. Elke (gezins)situatie is immers uniek en heeft zijn eigen uitkomst/antwoord.

Wat wel zeker is, is dat er erg veel onduidelijkheid en mythes over de invloed van loon op de tegemoetkomingen bestaan. Dit zorgt er voor dat er dat de stap naar verloonde arbeid op een inclusieve werkplek vaak een drempel is. Dit terwijl er vaak meer mogelijk is dan we zelf denken!

Om de drempel mee te helpen verlagen hebben we voor jullie;

  • de meest gestelde vragen (FAQ) opgelijst en beantwoord;
  • leggen we stap voor stap uit hoe je met simulatietool van de FOD zelf het mogelijk effect op de tegemoetkomingen simuleert

Als persoon met een handicap kan je recht hebben op een financiële tegemoetkoming.  Op welke tegemoetkomingen je recht hebt, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT)  is een uitkering bedoeld voor personen die door hun handicap minder (minstens 1/3de) kunnen verdienen.
Een integratietegemoetkoming (IT) is een uitkering om een deel van de (meer)kosten die je hebt als persoon met een beperking op te vangen.

Meer info kan je terugvinden op de website van KVG of de Vlaamse overheid.

Zit je toch nog met vragen of zijn er zaken voor jou niet duidelijk. Aarzel niet om contact op te nemen met Matthias (Steunpunt voor Inclusie) of Herman (Gezin en Handicap). Of neem rechtstreeks contact op met de maatschappelijk assistenten van de FOD.