Veel gestelde vragen – Vrije tijd

Op deze pagina beantwoorden we een aantal vaakgestelde vragen over inclusieve vrije tijd.

Heb je zelf een vraag of wil je ondersteuning bij je zoektocht?

Contacteer een medewerker van Steunpunt voor Inclusie!

Ja! Het Gelijke Kansen decreet maakt duidelijk dat discriminatie op basis van handicap niet kan, en dat redelijke aanpassingen moeten gemaakt worden. Dit decreet geldt voor alle Vlaamse beleidsdomeinen, en dus ook voor Beleidsdomein Jeugd (waaronder jeugdbewegingen vallen). Lees de volledige tekst van het decreet hier.

Lang niet elke jeugdbeweging heeft een traditie in het vormgeven aan redelijke aanpassingen. Vaak is het voor een leidingsploeg de eerste keer dat ze zo’n vraag krijgen.

Jeugdbewegingen kunnen vragen aan hun nationaal secretariaat om hen hierin te ondersteunen of ze kunnen op zoek gaan naar ondersteuning of inspiratie bij externe organisaties zoals Jeugdwerk voor Allen of de toolbox diversiteit van De Ambrassade.

Als ouder ben je misschien op zoek naar een jeugdbeweging, of bots je op moeilijkheden bij de groep waar jouw kind nu is bij aangesloten. Medewerkers van Steunpunt voor Inclusie kunnen je hierin ondersteunen. Neem contact op via https://www.oudersvoorinclusie.be/steunpunt-contact/

Laat je inspireren door het filmpje van Felix in de jeugdbeweging! (https://www.oudersvoorinclusie.be/doe-gewoon/)

Sport Vlaanderen beschikt over een aantal G-sportconsulenten per provincie. Zij moeten sporters met een beperking helpen toeleiden naar een geschikt aanbod. In de praktijk betekent dat meestal dat zij op zoek gaan naar een aparte G-sportwerking in de omgeving.

Daarom is het goed dat je meteen aangeeft dat je inclusief wil sporten. Lijst daarbij al op, welke sporten in aanmerking komen en bij welke clubs je graag op gesprek zou gaan. Vraag hierbij aan de G-sportconsulent om jou te ondersteunen bij een eerste contactname. Vermeld hierbij dat je ook Steunpunt voor Inclusie zal vragen om advies.

Medewerkers van Steunpunt voor Inclusie hebben heel wat expertise in het ondersteunen van ouders en jongeren in het realiseren van inclusie. Neem ook met hen contact op!

Contactgegevens van de G-sportconsulenten: https://www.sport.vlaanderen/g-sport/hoe-kunnen-wij-helpen/contacteer-de-g-sport-consulent/

Medewerkers van Steunpunt voor Inclusie kunnen je hierin ondersteunen. Neem contact op via https://www.oudersvoorinclusie.be/steunpunt-contact/

De European Disability Card is een pilootproject dat wil bijdragen aan participatie van personen met een beperking op vlak van vrije tijd, cultuur en sport. In 8 deelnemende Europese landen werd eenzelfde kaart ingevoerd waarmee mensen met een beperking kortingen of faciliteiten kunnen krijgen. De kaart is in deze landen geldig: Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië.

Pretparken, musea, sportcomplexen,… zijn vrij om als deelnemende organisatie voordelen te bieden en dus het label van de European Disability Card te gebruiken. Ze kiezen ook zelf welke deze voordelen zijn. Je vindt een lijst met deelnemende partners op deze pagina (https://eudisabilitycard.be/nl/de-partners-van-de-european-disability-card)

Je kan de kaart aanvragen als je (of je kind) een erkende handicap heeft. Meer info over aanvragen van de kaart, vind je hier (https://eudisabilitycard.be/nl/waar-aanvragen)

Lees alle info op https://eudisabilitycard.be/nl

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar hoe de pilootfase verloopt in België. Samen met de vakgroep Orthopedagogiek van UGent ondersteunen we dit onderzoek.