Sam

Overstap naar het eerste leerjaar

Vorig schooljaar liep het voor Sam helemaal vast. Waar het in kleuterklas wel nog lukte voor de school om haar mee op te nemen in de klas, bleek het aankomende 1ste leerjaar plots een brug te ver te zijn.

Het Steunpunt voor Inclusie heeft samen met de ouders van Sam een bemiddeling opgestart waarbij ook Downsyndroom Vlaanderen en UNIA betrokken waren.

Ondanks alle inspanningen kwamen we met de school niet tot een overeenkomst en werd Sam uitgeschreven uit de school.

De ouders zijn op dit moment samen met UNIA en met Steunpunt voor Inclusie verdere stappen aan het ondernemen.

In tussentijd is Sam gestart in het eerste leerjaar in een nieuwe school waar hij met open armen ontvangen werd! Zijn ouders zetten de deur even op een kier en we kunnen even binnenkijken.

“Onze zoon is in september gestart in het eerste leerjaar. Hij heeft het syndroom van Down en gaat naar een gewone school. Daar is hij met open armen ontvangen. Hij draait goed mee in het klasgebeuren, en dit dankzij een enthousiaste klasjuf en de nodige aanpassingen. Hij krijgt ondersteuning van een geweldige ION juf en ook een stagestudente helpt in de klas.

Het gebeurt ook wel dat hij moe is en geen zin heeft om de oefeningetjes te maken die hij krijgt van de juf. Dan mag hij eventjes achter in de klas spelen met zijn vertrouwde auto of rustig kijken in zijn favoriete boek.

Hij heeft zich snel aangepast aan de nieuwe school en is heel graag gezien door zijn klasgenootjes. Hij straalt als hij thuiskomt en toont apetrots wat hij die dag geleerd heeft op school : Kijk, tellen. Mama, lezen!

Hij gaat heel graag naar zijn nieuwe school.”